Je bent bezig met het ontwerpen van een brochure, maar mist nog een aantal mooie afbeeldingen die jouw boodschap versterken. Je besluit te gaan Googelen en treft vervolgens een paar mooie foto’s aan die helemaal aansluiten op jouw boodschap. Maar mag je zo maar afbeeldingen van internet gebruiken? We leggen je het in deze blog allemaal uit.

Afbeeldingen van internet zoeken

Wat zegt de wet over het gebruiken van afbeeldingen van internet?

Tsja, waarom zou je zelf foto’s (laten) maken als het hele internet al boordevol prachtige plaatjes staat? Ook het downloaden kost je geen enkele moeite en is met één klik op de knop al geregeld. Voor je het weet staan ze al in jouw downloadmap…

Belangrijk om te weten is dat er voor afbeeldingen van internet gebruiken een aantal regels en wetten gelden. Wanneer jij je hier niet aan houdt riskeer je zelfs een hoge boete of heb je misschien wel een rechtszaak aan je broek hangen. Foto’s die gemaakt zijn door iemand anders hebben auteursrecht. Dit is het recht voor de maker van het beeldmateriaal. Geldt dit voor alle foto’s? Ja, voor elke foto krijgt de maker, meteen na het maken van de foto, automatisch auteursrecht. 

Mag ik dan helemaal geen afbeeldingen van internet gebruiken?

Afbeeldingen van internet gebruiken kan wel, maar daarvoor moet je op zoek gaan naar rechtenvrije foto’s. Rechtenvrije foto’s zijn foto’s waarbij de makers hebben aangegeven dat anderen hun foto’s mogen gebruiken zonder hiervoor toestemming te vragen. Er zijn verschillende websites (ook wel stocksites genoemd) waar je allerlei rechtenvrije foto’s kunt vinden. We hebben eerder een blog geschreven waarin we de 7 beste (gratis) stockfoto websites uitlichten. 

Blog over websites met rechtenvrije foto's

Ga zelf aan de slag met het maken van foto’s

Heb je vaak beeldmateriaal nodig? Ga dan geen afbeeldingen van internet gebruiken, maar overweeg om zelf foto’s te maken of te laten maken door een professioneel fotograaf. Een voordeel van zelf foto’s (laten) maken is dat je deze helemaal kunt afstemmen op jouw boodschap en één stijl door kunt voeren. Zo heb je altijd een mooie selectie foto’s waaruit je kunt kiezen, passend binnen jouw huisstijl. Dit scheelt je tijdens de ontwerpfase van jouw drukwerk ook een hoop speurwerk.

Of je nu ansichtkaarten wilt laten drukken met afbeeldingen van internet, een afbeelding van internet wilt gebruiken in een brochure of wat wat voor drukwerkuiting dan ook maar, check of het rechtenvrije afbeeldingen zijn die je gebruikt. Hiermee voorkom je een hoop gedoe. T

Pin It on Pinterest

Share This