Doordrukbonnen, beter bekent als doordruksets, zijn nog steeds volop in gebruik in dit digitale tijdperk. Je komt ze overal tegen waar een document ter plekke in meervoud moet worden ingevuld. Urenbriefjes, werkbonnen en nog veel meer! Het principe is heel simpel: het eerste vel vul je in en op de overige vellen wordt hetgeen wat is ingevuld exact overgenomen.

Tot wel vijf vellen per set

Je bepaald volledig zelf uit hoeveel vellen jouw doordrukbonnen bestaan. Minimaal twee, maximaal vijf. Ook de kleuren bepaal je zelf. Gebruikelijk is dat het eerste vel van wit papier is, en het meest prettige voor het invullen van het formulier is wanneer je deze uitvoert op een 80 grams papier. Deze is iets steviger dan de standaard 60 grams vellen. Het voorste blad is een ‘Copy Back’ vel. De naam zegt het al: deze drukt door aan de achterkant op de voorkant van het daaropvolgende vel. Wanneer jouw sets uit twee bladen bestaan is het tweede blad een ‘Copy Front’ vel. Dit betekent dat de doordruk enkel op de voorkant van dit blad plaats vindt. Bestaat jouw formulier uit meer dan twee bladen? Dan zijn de tussenvellen ‘Copy Back Front’ vellen. Uit de volgende kleuren kun je een keuze maken:

– wit
– geel
– groen
– lichtblauw
– roze

 

Mogelijke bedrukking(en) en afwerkingen

Je kunt jouw doordrukbonnen laten drukken in full-colour of pms. Wanneer jouw formulieren helemaal in 100% zwart zijn opgemaakt, dan kies je voor 1 pms kleur. In veel gevallen is het van belang dat ook de algemene voorwaarden op de achterzijde van de bonnen worden gedrukt. Je bepaalt zelf of je deze op één blad wilt terug laten komen of bijvoorbeeld op allemaal. De bedrukking van de achterzijde zal altijd in grijs zijn.

Nummering van de sets behoort ook tot de opties. Je bepaalt zelf de positie van de nummering en vanaf welk cijfer je de nummering wilt laten oplopen. Dit kunnen minimaal vier tot maximaal zes nummer zijn. Zijn het meer dan zes nummers? Neem dan de eerste ‘vaste cijfers’ op in het drukbestand. Je kunt tijdens het bestellen een extra bestand uploaden met een voorbeeld van de nummering. Je mag ons ook een mailtje sturen waarin je de positie aangeeft.

In veel gevallen dient één van de vellen voor eigen administratie te worden bewaard. Wanneer het in mappen wordt opgeslagen, kan het handig zijn jouw formulieren op voorhand te voorzien van boorgaten. Wanneer je ervoor kiest om de formulieren te voorzien van boorgaten, dien je hierin in de opmaak wel rekening mee te houden. Houd altijd 1.5 cm vrij van de linkerkant voor de boorgaten. Zo voorkom je dat er door tekst of andere belangrijke elementen wordt geboord.

De doordrukbonnen kunnen aflopend worden bedrukt. De inktdekking is wel van belang wanneer je met full colour kleuren wilt werken. Deze dient niet hoger te zijn dan 220%.

Doordrukbonnen drukken in blok

Doordrukbonnen kunnen in losse sets of gelijmd in een blok geleverd worden. Wanneer je kiest voor lijmen in blokken heb je keuze uit een inleg onderbord of een inslag onderbord. Een inleg onderbord is een los (grijs)karton. Deze kun je gebruiken om tussen de doordruksets te schuiven, zodat je eventueel doordrukken op volgende set(s) voorkomt. In praktijk gebeurd het nog wel eens dat men dit losse karton kwijtraakt. Om dit te voorkomen kun je ook kiezen voor een afwerking met een inslag onderbord. Deze loopt door in het verlengde van de backing van het blok. Doordat hier twee rillen in zitten kun je ook deze eenvoudig tussen de sets schuiven.

Zijn er nog vragen of onduidelijkheden over het drukken van doordruksets of blokken? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. Heb je een specifieke wens met betrekking tot de uitvoering van jouw formulieren die we niet standaard aanbieden? Stuur ons dan een mailtje met jouw verzoek. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Doordrukbonnen drukken doe je bij de drukker die alles kan; DWCPRINT!

Pin It on Pinterest

Share This