We beseffen ons maar al te goed dat we zuinig en verantwoord met waardevolle bronnen als gas, water en elektrisch om moeten gaan. Ook drukwerk produceren kan niet zonder gebruik te maken van deze bronnen. Toch kunnen we ervoor zorgen dat het gebruik van deze bronnen worden beperkt tot het minimum. We noemen dit ook wel duurzaam drukken. We vertellen er je hieronder alles over.

Wat is duurzaam drukken?

Duurzaam drukken is drukken met oog voor het milieu. De aarde is tenslotte van ons allemaal en als we deze nog lang leefbaar willen houden, is het belangrijk om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Eén van de grootste milieuvervuilers is de uitstoot van CO2. Wanneer er duurzaam gedrukt wordt, betekent dit o.a. dat de uitstoot van CO2 aanzienlijk naar beneden wordt gebracht.

Groene energie 

Om de drukpers z’n werk te kunnen laten doen is er energie nodig. Deze energie kan op verschillende manier gebruikt worden, om er zo voor te zorgen dat verspilling minimaal is. DWCPRINT gebruikt 100% groene energie uit Scandinavië. Deze energie wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Een voorbeeld daarvan is restwarmte. Bij de productie van drukwerk komt er veel restwarmte vrij. Deze warmte wordt tijdens de koudere dagen gebruikt om de productielocatie te verwarmen. Op deze manier wordt de gasafname flink gereduceerd. 

Duurzaam digitaal drukken

Voor het produceren van drukwerk kan worden gekozen uit twee verschillende productiemethoden: offset drukken en digitaal drukken. Een eerste stap in duurzaam drukken is kiezen voor de digitale productiemethode. Waar bij offset drukwerk wordt gewerkt met schadelijke chemicaliën, is dit bij digitaal drukken niet het geval. Vele malen beter voor mens en milieu dus. Daarnaast wordt er bij offset drukwerk een flink aantal vellen papier gebruikt om de pers op kleur te krijgen, wat eigenlijk onnodige verspilling is. Bij digitaal drukwerk is dit niet nodig. Een ander groot voordeel van digitaal drukken is het feit dat je heel voordelig kleine(re) oplages kunt laten drukken. Zo zit je dus nooit met een onnodige grote voorraad. 

Duurzaam drukken op duurzaam papier

Drukwerk kan natuurlijk niet worden geproduceerd zonder papier. Bij DWCPRINT beschikken we over de beste papieren. We noemen dit zelf zo omdat alle papiersoorten in het assortiment van DWCPRINT (dit zijn er inmiddels meer dan 20) FSC gecertificeerd zijn. FSC® is een afkorting voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie zonder winstoogmerk die over de hele wereld verantwoord bosbeheer stimuleert. Het keurmerk geeft dus aan dat de grondstoffen van het papier afkomstig zijn uit verantwoord beheerd bos. Een overzicht van al onze papiersoorten vind je hier

Papier met de laagste milieu-impact

Om te kunnen bepalen of een papier duurzaam is, wordt er gekeken naar de impact die de productie van het papier heeft op het milieu. Voor het produceren van papier is papiergrondstof nodig, evenals water en energie. Voor papier met de laagste milieu-impact kies je voor PaperWise. PaperWise is een papiersoort wat wordt gemaakt van landbouwafval (bladeren en stengels), geproduceerd met groene energie. Hiermee krijgt restmateriaal een tweede leven. Uit onderzoek is gebleken dat de milieu-impact van PaperWise 47% lager is dan FSC papier van houtvezels en 29% lager is dan gerecycled papier.  

Duurzaam drukken doe je bij DWCPRINT

Niet alleen vinden we het belangrijk om zelf duurzaam te produceren. Ook onze leveranciers worden gescreend op de mate waarin zij duurzaam zijn. Zo kunnen we het verschil maken. Heb je vragen over duurzaam drukken? Neem dan gerust contact met ons op. We zitten op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur klaar om jou verder te helpen. Je kunt ons bellen, met ons chatten, whatsappen of een mailtje sturen. 

Duurzaam drukken op duurzaam papier? Van harte welkom bij DWCPRINT!

Pin It on Pinterest

Share This