Wanneer je beeldmateriaal aan moet leveren kun je niet om de term ‘resolutie’ heen. In deze blog leggen we uit wat deze term betekent, waarom het belangrijk is dat de resolutie altijd hoog is en wat de aanbevolen resolutie is voor drukwerk.

Resolutie aangeduid in DPI

Resolutie wordt aangegeven in DPI. DPI betekent ‘Dots per Inch’, het aantal beeldpunten per inch (2,54 centimeter). Als een afbeelding/foto scherp is, dan is er sprake van veel dots in één inch. Hoe meer beeldpunten op een klein oppervlakte, des te scherper de afbeelding dus is.

goede resolutie
 
slechte resolutie

 

 

 

 

Goede resolutie vs. slechte resolutie

Aanbevolen resolutie voor drukwerk

Voor drukwerk wordt een resolutie van 300 DPI aangeraden. Hoe hoger de resolutie is, des te scherper het eindresultaat uiteindelijk gaat zijn. Heb je te maken met een groot formaat, bijvoorbeeld A2 of groter? Grote kans dat dit hier vanaf afstand naar wordt gekeken. Het is dan niet erg dat de resolutie iets lager is: 

  • T/m A3 formaat: 300 DPI 
  • Vanaf A2 formaat t/m ABRI: 150-200 DPI
  • Borden & doeken, bekeken van dichtbij: 70-100 DPI
  • Borden & doeken, bekeken van veraf: 30-50 DPI

Ga je aan de slag met het verwerken van foto’s in welke drukwerk uiting dan ook maar? Het belangrijkste is de basis, het originele beeld. Zorg dat deze zo groot mogelijk is. Mocht je dit beeld later nog een keer op een groter formaat willen gebruiken, dan kun je daar nog prima mee uit de voeten. De resolutie van een beeld kun je checken door deze te openen in Photoshop > ‘Image’ > ‘Image size’. Op het moment dat je een afbeelding plaatst in het uiteindelijke formaat wat je wilt gaan laten drukken en deze aanzienlijk moet vergroten, is de resolutie hoogstwaarschijnlijk te laag voor het formaat wat je wilt gaan drukken.  

Tip: wil je achterhalen wat de kwaliteit is van de afbeelding wanneer deze gedrukt is? Zet het bestand op 100% weergave. Zo zie je meteen hoe scherp de afbeelding straks is als deze wordt gedrukt. Wanneer deze er blokkerig uit ziet, betekent dit dat de resolutie (te) laag is. Je zult dan op zoek moeten gaan naar een betere kwaliteit afbeelding. 

Zorg er altijd voor, wanneer je in Photoshop werkt, de resolutie van jouw canvas altijd op 300 DPI staat ingesteld.

Topkwaliteit drukwerk 

Een goede voorbereiding is het halve werk, ofwel: als jij zorgt voor goede kwaliteit drukbestanden, dan zorgt DWCPRINT ervoor dat deze worden gedrukt volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Zo ben jij verzekerd van een perfect stukje drukwerk. Heb je vragen over het bovenstaande of een andere drukwerk-gerelateerde vraag? Laat het ons weten! Wij zitten op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur klaar om jou verder te helpen. Je kunt ons bereiken door een mail te sturen, met ons te chatten, door ons een WhatsApp bericht te sturen of door ons te bellen. 

Drukwerk nodig van de allerbeste kwaliteit? Dan bestel je vandaag nog eenvoudig jouw drukwerk bij DWCPRINT!

Pin It on Pinterest

Share This