Drukken met witte inkt is ontzettend gaaf. Witte inkt op kraftpapier, zwart papier, op Recycled papier of PaperWise papier? Een bedrukking met wit maakt jouw drukwerk speciaal. Alles over drukken met witte inkt en de mogelijkheden die je hiermee hebt lees je in deze blog.

Hoe werkt drukken met witte inkt?

Full colour drukwerk wordt opgebouwd uit de vier drukkleuren, de zogenoemde CMYK-kleuren (c=cyaan, m=magenta, y=yellow en k=black). Naast deze vier drukkleuren laat onze pers, een Kodak Nexpress, het toe een extra kleur hieraan toe te voegen. Dit kan naast wit ook goud of clear-ink (transparant) zijn. De vijfde kleur wordt altijd als laatste gedrukt. We krijgen regelmatig de vraag of wit gebruikt kan worden als dekwit. Dit kan dus niet. Je zou dan moeten werken met verschillende drukgangen, maar door de rek en krimp van het papier zorgt dit ervoor dat er een afwijking kan ontstaan van enkele millimeters tussen beide drukgangen, wat ten koste gaat van het eindresultaat.

Wat zijn de mogelijkheden van drukken met witte inkt?

Drukken met witte inkt biedt heel veel leuke mogelijkheden. Met toepassing van witte inkt creëer je een bijzonder contrast. Je kunt witte inkt enkel toepassen op gekleurd papier, anders zal dit natuurlijk niet zichtbaar zijn. Als je hetgeen wat je wit wilt laten drukken niet in een steunkleur opmaakt, dan zal hetgeen wat ‘wit’ is in jouw bestand (ofwel waar geen kleur is toegepast) de kleur van het papier krijgen.

Natuurlijk hoef je niet jouw hele ontwerp op te maken in enkel wit wanneer je kiest voor drukken met witte inkt. Je kunt dit gerust combineren met full colour kleuren. Jouw voorkeur voor een bedrukking met witte inkt geef je tijdens het bestelproces aan bij ‘bedrukking > 5/0 enkelzijdig full colour + wit of 5/5 dubbelzijdig full colour + wit. Wil je puur en alleen een bedrukking met witte inkt? Dan kies je voor 1/0 enkelzijdig wit of 1/1 dubbelzijdig wit.

Tip: Wil je een beter beeld hebben van de mogelijkheden die je hebt wanneer je kiest voor een bedrukking met wit? Vraag dan het gratis Witstalenboek aan aan en bewonder de mogelijkheden  met eigen ogen!

Aanleveren van een drukbestand met witte inkt

Het drukklaar maken van een bestand met witte inkt is voor de een misschien iets makkelijk dan voor de ander, maar het is zeker niet ingewikkeld. Het aanleveren van drukwerk met witte inkt vereist alleen enige kennis van Illustrator en InDesign. Het wit dient opgemaakt te worden in een specifieke steunkleur, zodat onze drukpers deze kleur herkent. De volledige aanleverspecificaties voor drukken met wit vind je hier.

Drukwerk met witte inkt bestellen bij DWCPRINT

Bij DWCPRINT weet je zeker dat je topkwaliteit drukwerk krijgt voor een scherpe prijs. DWCPRINT werkt alleen met de beste materialen en machines waardoor deze kwaliteit gewaarborgd kan worden. Heb je een specifieke vraag over drukken met witte inkt en is deze nog niet beantwoord hierboven? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken via de handige chatfunctie, telefoon, mail en Whatsapp!

Jouw drukwerk met witte inkt bestel je natuurlijk bij DWCPRINT; dé drukker die alles kan!

Pin It on Pinterest

Share This